Loading...
Ruud en Coos in Barcelona

OSIRIS en internationalisering van het onderwijs

Van 13 tot 16 september vond in Barcelona de jaarlijkse EAIE conferentie plaats. De EAIE (European Association for International Education) zet zich in om internationalisering in het onderwijs te promoten en te ondersteunen, vanuit hun visie “We believe that international education has the power to create a better world”. Samen met bijvoorbeeld EUF (European University Foundation) en EDSSI (European Digital Student Service Infrastructure) wordt gewerkt aan het faciliteren van internationalisering, zowel administratief als onderwijskundig. Erasmus without paper speelt een belangrijke rol in de administratieve ondersteuning van internationalisering. Deze rol zal verder toenemen en worden ondersteund door initiatieven zoals ESI (European Student Identifier) en anderen. En wij willen uiteraard goed op de hoogte blijven van dit soort belangrijke ontwikkelingen.

Internationalisation at Home

Dit jaar waren Ruud Haverlag en Coos van der Wolf namens CACI aanwezig. Tijdens de sessies en workshops was er vooral veel aandacht voor de onderwijskundige kant. Zonder aanvullende maatregelen heeft een paar maanden studeren in het buitenland niet de gewenste effecten. Studenten moeten de mogelijkheid krijgen en gestimuleerd worden om daadwerkelijk kennis te nemen van de cultuur en gewoontes van het land waarin hen studeert. Mede door corona was er extra aandacht voor ‘Internationalisation at Home’ (iaH). Bij IaH gaat de student niet fysiek naar het buitenland, maar doet deze door internationalisering van het curriculum toch de ervaring van internationalisering op. IaH is ontstaan omdat het niet voor alle studenten even eenvoudig is om naar het buitenland te gaan. ‘International Classrooms’ en COIL (Collaborative Online International Learning) ondersteunen IaH. Cruciaal om IaH het gewenste effect te geven, is de eerder genoemde internationalisering van het curriculum. Om meerdere redenen vormt dit de grootste uitdaging.

Al met al was het een inspirerende conferentie. We hebben met veel nieuwe ontwikkelingen kennis kunnen maken en meer inzicht gekregen in de uitdagingen van het onderwijs. Daarmee kunnen wij de doorontwikkeling van OSIRIS beter richting geven en samen met onze klanten tot een succes maken.

Tot slot willen we Ramon Ellenbroek (van de UU, lid van de stuurgroep OSIRIS/EWP+) feliciteren met zijn bestuursfunctie in de EAIE.

Tot volgend jaar in Rotterdam!

De website van CACI maakt gebruik van cookies. Wil je meer weten over cookies binnen deze website? Meer informatie